Правилна работа с волана / Правилно завиване

Правилна работа с волана / Правилно завиване

 

Правилната работа с волана започва с правилния захват и позиция на ръцете на волана. До скоро (а за съжаление и в наши дни) бъдещите шофьори бяха обучавани да държат ръцете си на 10 и 2 часа (ползвайки аналоговия циферблат като отправна точка). Какъв е проблема при тази позиция?! Колкото по-събрани са ръцете Ви към една точка (12 часа) на волана, толкова по-малко усещане имате за информацията, която автомобила се опитва да сподели с Вас през волана. Шофирането на автомобил, особено с по-висока скорост, би било немислимо, ако шофираме с една ръка както много хора правят. Рязка маневра при неправилна позиция на ръцете би довело до лесното, като цяло, извеждане на автомобила извън контрол. За овладяването на автомобила при рискова ситуация са нужни бързи и коректни маневри, за да го запазим под наш контрол. Тези маневри са критично важни в първите мигове на възниклана опасна ситуация, за която почти никога не сме подготвени. Освен това в повечето случай мигновената намеса на водача за промяна на посоката е често изход от много по-опасни последствия. Позицията “10 и 2 часа” Ви дава ограничена възможност за промяна на посоката на автомобила. Физически е невъзможно да завиете толкова, колкото, когато поставите двете си ръце по-ниско, а именно на “9 и 3 часа”.

 

Правилна позиция на ръцете на волана

Правилна позиция на ръцете на волана

 

Загледайте се във воланите на автомобилите паркирани по улицата, независимо от марката, ще забележите, че те са конструирани от автомобилните производители да осигурят приятен захват за ръцете Ви точно по този начин. Това не е случайно. Позиционирайки ръцете си на “9 и 3 часа” имате възможност да завиете много повече. Ъгъла, който можете да ползвате Ви позволява да промените посоката на автомобила напълно достатъчно, за да избегнете всяко едно препядствие. Освен това този захват Ви дава повече усет и контрол върху волана, а оттам съответно и върху целия автомобил.

След като сте нагласили седалката правилно, сгъвките на ръцете Ви дават възможност да завивате достатъчно, за да избегнете практически всичко изскочило пред автомобила Ви.

Правилното завиване е поредица от движения, които би следвало да са рутина независимо от пътя и скоростта, с която шофирате. През годините много хора в нашите обучения са твърдели, че имат по-добре изграден начин за работа с волана, но практиката показва друго. Нека тези от Вас ползващи техниката “миене на чинии/прозорци” бъдат честни към себе си и признаят колко пъти им се е изплъзвал волана, когато са завивали. Тази техника е напълно неподходяща при шофиране дори с нормална скорост и нашия съвет е да я избягвате. Може би част от хората ползващи тази популярна “техника” са осъзнали, че дори при невинен завой с ниска скорост в градски условия връщането на ръцете на волана и връщането на самия автомобил под контрол отнема доста ценно време. Представете си една рискова ситуация и движение с малко по-висока скорост ..

Как би следвало да завиваме, когато ни е нужен повече от половин оборот на волана?

 

Оттренирана добре, този начин за работа с волана Ви дава постоянен контрол върху автомобила и във всеки един момент можете да коригирате посоката. Ръцете Ви почти винаги попадат на едно и също място върху волана. Опитайте се да запаметите начина на завиване ползвайки тази техника и я тренирайте, когато имате възможност, за да отстраните паразитните движения, които сте натрупали с годините.