10 важни съвета за безопасно шофиране

Училище за безопасно шофиране “Driving Skills” и OMV България препоръчват 10 важни съвета за безопасно шофиране:

  1. Наблюдавайте всичко на пътя. Шофьорската реакция е около 1 сек. Това е времето, за което асимилирате дадена ситуация и предприемате активно действие. За това време автомобила се е преместил на съвсем различна позиция, в зависимост от скоростта. Колкото по-рано сте информирани за обстоятелствата на пътя, толкова повече време имате да реагирате.
  1. Ако се наложи да спирате за максимално късо разстояние – “скочете” на спирачките и не забравяйте да натиснете съединителя, за да запазите двигателя работещ при положение, че се наложи да го преместите веднага. Реагирайте възможно най-бързо и спирайте с максимално спирачно усилие в опасни ситуации.
  1. Винаги ползвайте предпазни колани, когато шофирате или сте пасажер отпред, както и на задната седалка. Уверете се, че всички в автомобила също са го направили. Предпазните колани ще Ви спасят от сериозни наранявания при инциденти дори и с ниска скорост. Травмите, които се получават при сблъсък дори с ниска скорост и удара на пътниците от задната седалка в предната са сериозни и болезнени.
  1. Дръжте волана винаги на “9” и “3” часа следвайки циферблата на аналогов часовник. Това Ви дава възможност да въртите максимално волана в критична ситуация без да махате ръце от него. Имате най-много усет и координация, за да насочите правилно автомобила в желата посока.
  1. Седнете правилно зад волана. В общия случай на среден ръст на шофьора и стандартен автомобил би следвало да имате около 5 пръста между главата и тавана на автомобила. Нагласете седалката по дължина като натиснете докрай съединителя (или спирачката при автоматична скоростна кутия) с левия крак, така че да имате сгъвка в коляното. Настройте облегалката в максимално изправено положение. Заедно с настройката на волана проверете позицията си като без да губите контакт на тялото с облегалката, сложете ръка на горната част на волана (12 часа). Воланът трябва да идва зад сгъвката на китката Ви. Средата на подглавника на седалката трябва да е на една линия с очите и ушите Ви.
  1. Бъдете винаги наясно с пътната ситуация. Възможностите на автомобила и ясно преценете Вашите собствени. Не ги надценявайте. Шофирайте спокойно, без агресия и без рискови маневри. Статистиката у нас показва, че най-много загинали има в случайте, когато шофьора е управлявал сам автомобила и съответно сам е преценил всички фактори влияещи на движението му.
  1. Аквапланингът е честа причина за загуба на управление особено по междуградските и магистралните пътища у нас. Аквапланинг може да се появи след като е валял дъжд продължително време или за кратко, но обилно. Много шофьори игнорират тази първа предупредителна “лампа”. При износени гуми аквапланинг се получава при значително по-ниска скорост. Наблюдавайте пътното платно и реагирайте навреме. Намалете скоростта предварително, преди да сте достигнали водата на платното. Попаднете ли в състояние на аквапланинг дръжте здраво волана, не използвайте спирачки или газ. Ако автомобила продължава да е в състояние на аквапланинг – натиснете съединителя.
  1. В състояние на мъгла не изпреварвайте. Дори и да сте сигурни във Вашите способности, никога не знаете как ще реагира идващия срещу Вас при подобна намалена видимост. Никога не шофирайте със скорост на границата на видимостта. Винаги оставете резерв, който ще Ви осигури безопасно и спокойно пътуване в подобни условия.
  1. Гумите са важна част от безопасността на един автомобил. Контактното петно на четирите гуми на един автомобил е голямо колко лист хартия формат А4. Редовно проверявайте налягането им спрямо препоръчаното от производителя на Вашия автомобил съобразено със съответния размер. Не шофирайте с гуми по-стари от 5 години от датата им на производство. След този период, гуми на водещите производители на гуми загубват драстично качествата си. Износените гуми имат огромно отношение към поведението на автомобила на мокро. Автомобил с износени гуми има значително по-дълъг спирачен път от такъв със същия размер нови гуми.
  1. В лоши атмосферни условия намалете скоростта, увеличете дистанцията и не правете резки маневри. При дълго пътуване в тежки атмосферни условия винаги допълвайте резервоара си с гориво. При шофиране в заледени условия бъдете изключително предпазливи и мислете много напред във времето, тъй като поведението на автомобила върху лед е с изключително ниско ниво на сцепление. Осигурете си видимост. Почистването на автомобил от нормално количество навалял сняг през нощта би Ви отнело не повече от 10 мин.

Повече съвети можете да намерите в графата “Съвети за безопасно шофиране” на www.Driving-Skills.com

Копирането и използването на този текст е само с писменото разрешение на OMV България и Училище за безопасно шофиране “Driving Skills”.

10 важни съвета за безопасно шофиране

Безопасно шофиране