Позиция зад волана

Правилна стойка зад волана

 

Има 5 стъпки за настройване на шофьорската седалка, които в общия случай (стандартна височина и средностатистически автомобил) са отправна точка за правилната позиция на шофьора в автомобила. Важно е да ги изпълняваме в долу описания ред, за да получим желания резултат.

 

правилна стойка зад волана

 Правилното седене на шофьора зад волана е от изключително важност за безопасното управление на автомобила

Стъпка 1. Настройка на седалката във височина. За разлика от седалките на камионите и автобусите, когато променяме положението на седалката на автомобила във височина, тя изменя и своята позиция напред/назад. Вдигайки седалката нагоре, тя обикновено отива напред/нагоре и обратно – смъквайки я, тя отива надолу/назад. Повечето актуални автомобили имат тази възможност, особено шофьорската и това е първата отправна точка за правилната стойка зад волана. Нагласяме седалката във височина, така че между горната част на главата ни (темето) и покрива на автомобила да има един юмрук (5 пръста) разстояние. По този начин седим достатъчно високо, за да виждаме добре и не прекалено високо, за не ударим главата си в тавана в следствие на някоя неравност на пътя.

Стъпка 2. Настойка на седалката напред/назад. Натискате напълно съединителя на автомобила и настройвате позицията на седалката, така че при напълно натиснат педал да имате лека чупка в коляното. Ако автомобила е оборудван с автоматична скоростна кутия – то напълно натиснат педал на спирачката. По този начин имате по-добра чувствителност и сила да натискате педалите на автомобила (особено педала на спирачката) във важен момент. Над 20% от шофьорите не могат да спират ефективно в рискови ситуации, а една от причините е поради неправилна позиция зад волана – нямат достатъчно сила да натиснат педала на спирачките. Не на последно място, ако краката на шофьора са изпънати в областта на колената при работа с педалите на автомобила и попадне в инцидент, дори не толкова тежък, цялата енергия от удара се пренася в областта на таза. Леко присвитите колена играят като буфер на тази енергия и нараняванията ще са значително по-леки.

Стъпка 3.Настройка на облегалката. Настройте облегалката във възможно най-изправена позиция. За наше съжаление виждаме много хора да шофират в полу-полегнало положение, което е изключително неправилно от гледна точка на възприятията, които организма и мозъка ни възприемат. Ходим изправени, храним се изправени, единствено отпочиваме в легнало състояние. Доста преди да седнем на шофьорската седалка и да започнем да управляваме автомобил, сме се научили да ходим и вестибуларния ни апарат е настроен да работи ефективно (особено, когато говорим за шофиране), при положение, че главата ни се намира в нормално, изправено положение. Освен това, кръста ни се чувства по-добре при по-изправена облегалка, вместо сгънат в неестествена поза. Може да не чувствате умора или болки в момента, но ви уверяваме, че рано или късно ще се появят, ако ползвате “лежерна” стойка зад волана – особено при чести пътувания на дълги разстояния.

Стъпка 4. Настройка на волана. Повечето актуални автомобили имат възможността да регулирате волана във височина и в дълбочина. Нагласяме волана във височина, така че в горната част на волана да виждате ясно таблото на автомобила – километраж, оборотомер, температура и т.н. Настройката в дълбочина, може да бъде подпомогната и от фини настройки на облегалката (Стъпка 3.) или позицията на седалката (Стъпка 2.). Ако приемем волана като циферблат на аналогов часовник и 12 часа е в горната част на волана, то без да губим контакт на тялото ни с облегалката изпъваме ръка напред докосвайки горната част (12 часа) на волана. Воланът трябва да се намира малко зад сгъвката на китката ви. При това положение имате усещане, достатъчно сила и възможност за прецизни корекции на волана, а от там и върху целия автомобил. Нашите наблюдения сочат, че доминираща група шофьори управляват автомобилите си с изпънати ръце, което е изключително неправилно.

Стъпка 5. Настройка на подглавника. Подглавникът на седалката има за цел да ви предпази от последиците при удар отзад, така наречения “камшичен удар”. Ако подглавника не е настроен правилно, то ефекта от него се губи. Средата на подглавника винаги трябва да е в една мислена линия с очите и ушите на шофьора.

Следвайте тези 5 стъпки и ви гарантираме  по-добър контрол над автомобила, повече безопасност и по-малко умора зад волана. Ако шофирате години наред, ползвайки различна стойка зад волана, силно възможно е в началото да не се чувствате комфортно, защото навиците винаги си казват думата. Упорити ли сте за дори кратък период от време, един ден ще ни бъдете благодарни. Всички инструктори на “Driving Skills” шофират, единствено и само, по този начин…