Правилно налягане на гумите.

Шофирайте безопасно и проверявайте налягането в гумите редовно.

правилно налягане на гумите

Правилното налягане в гумите има огромно отношение към безопасното шофиране.

Коректно налягане на гумите на един автомобил е често пренебрегван елемент от цялостната ни безопасност като шофьори и пътници. Правилното налягане на гумите има изключително голямо отношение към безопасното шофиране. За съжаление, много хора преценяват дали гумите са с правилното налягане поглеждайки ги или просто подритвайки ги с крак. Сами се сещате, че това е един изключително ненадежден метод. Друго широко разпространено твърдение е, че четирите гуми на автомобила трябва да с налягане от 2.2 бара или 2.4 бара .. или 2.0. В зависимост коя версия е чул гумаджията или шофьора. Нито една от посочените стойности не може да бъде възприета като вярна.

Правилното налягане на гумите е упоменато в повечето случай на стикер залепен от вътрешната страна на капачката на резервоара, на колонката на автомобила от шофьорската страна, в упътването на автомобила или на друго място. Налягането на гумите им отношение към размера на гумите, препоръчан от автомобилния производител за конкретния автомобил, съответното му тегло и динамиката. Един и същ модел снабден с малолитражен двигател и съответно мощен двигател би следвало да има различен размер гуми и от там различно налягане. Почти винаги налягането на гумите е различно в зависимост дали автомобила е нормално натоварен или напълно натоварен с багаж.

На почти всички бензиностанции имате възможност да проверите и промените, при нужда, налягането на гумите на Вашия автомобил. Като недостатък може да се сметне, че не всички уреди в употреба са акуратни и налягането може да варира. Въпреки това е много по-добре налягането да е различно от реалното и препоръчаното с 0.2/0.5 бара, от колкото да използваме добре познатия метод на подритване или просто бърз поглед дали “гумата е мека”.

Правилното налягане на гумите има огромно отношение към безопасността Ви. Поведението на автомобил с меки или по-напомпани от необходимото гуми има съответно промяна в контактното петно, което така или иначе не е много голямо. С други думи дали налягането е по-ниско или по-високо от препоръчаното винаги води до един и същ резултат – понижено сцепление на автомобила както при движение в права посока и особено в завои. Паралелно с влошаването на стабилността и управлението на автомобила, следват и повишено износване на гумите, както и увеличаване на разхода на гориво. Сред изброените последствия трябва винаги да поставяме собствената си безопасност.

Невярно е и твърдението, че в условия на зима и шофиране на сняг е препоръчително да се кара с по-тесни гуми или налягането на гумите трябва да е по-ниско. Спазвайте размера на гумите препоръчани от производителя на автомобила. Напомняме, че зимните гуми имат характерна конфигурация на протектора, различни свойства на компонентите и индекс M+S (mud & snow). Автомобилните производители инвестират милиони, често милиарди в тестове и изпитания, работейки съвместно с производителите на гуми, за да са сигурни, че поставения размер е оптимален и безопасен за модела и модификацията. Със сигурност са по-добре информирани от кварталните гумаджии или момчетата, които зареждат автомобила на безиностанцията.

Училище за безопасно шофиране “Driving Skills” съветва през относително чести периоди да проверявате налягането и на резервната гума. Често шофьорите напълно я игнорират, а когато е нужно тя да бъде използвана се оказва, че налягането в нея е много ниско. Сигурни сме, че голяма част от Вас, съвестни шофьори, не са проверявали налягането на резервната гума от доста дълго време. Направете го.

Съветваме Ви да проверявате налягането на всички гуми на автомобила поне веднъж месечно използвайки препоръчаното от производителя на автомобила за съответния размер гуми. Ако имате тенденциозна загуба на налягане посетете сервиз за гуми и я отстранете във възможно най-кратък срок.

Гумите променят налягането си в горещите месеци на годината, в следствие на свойството на въздуха да се разширява, когато температурата му е повишена. Употребата на “азот” за помпене на гумите би следвало да намали и почти елиминира този елемент, което за съжаление понякога ограничава мобилността Ви. Много рядко ще намерите бензиностанция предлагаща проверка на гумите и допълване с азот, което означава, че трябва да се обърнете за помощ към сервиз за гуми – не винаги това се случва в удобна за Вас локация или час. Ако пътувате често препоръчваме да използвате въздух, спазвайки горе посочените съвети за честа проверка на налягането. Така или иначе рядко ще наблюдавате драматична промяна в налягането.

Надяваме се съветите за безопасно шофиране свързани с налягането на гумите на автомобила от Училище за безопасно шофиране “Driving Skills” да са били полезни. Пожелаваме приятно и безопасно шофиране.

 

Повече за съвети за гуми можете да намерите на сайта на Училище за безопасно шофиране “Driving Skills” в графа “Съвети за безопасно шофиране”.

 

 

Екипът на Училище за безопасно шофиране “Driving Skills”. Всички права запазени.