Съвети за гуми

Какво трябва да знаем за гумите / Важни съвети за гуми

 

Гумите са това, което ни държат на пътя. Всяка една гума на нашия автомобил докосва асфалта с площ не по-голяма от човешка длан. Или с други думи всички четири гуми имат контактно петно горе-долу колкото лист хартия формат А4. Тази площ трябва да предаде силите създадени от ускорението, спирането и завиването на автомобил превозващ нас, спътниците или семейството ни. Представете си колко важни са гумите, когато трябва в рискована ситуация да спрете автомобил със собствена маса тон и половина, с четири пътника и багаж, движещ се със скорост 90 км/ч в условия на дъжд. Или автомобил, който управлявате Вие при скорост от 130 км/ч и трябва да спрете до нула. Всичко опира до тези четири длани контактно петно. Не правете компромиси с гумите си.

 

Съществуват много мнения относно употребата на гуми, но от нас запомнете – летните гуми са за лятото, зимните гуми за студените зимни сезони, а всесезонни гуми не бихме препоръчали да използвате в нашите географски ширини.

 

Летни гуми

Всичко за летните гуми

Това са гумите, които използваме през топлите сезони на годината. Смесите използвани в производството им са проектирани да работят при по-високи температури и да имат адекватно поведение, когато афалта е горещ. При триенето с асфалта, гумите логично повишават температурите си и ако асфалта вече горещ, то те запазват нормална работа. За сравнение една зимна гума при същите условия ще има опасно по-ниско сцепление и значително по-дълъг спирачен път. Структурата на протектора на летните гуми (популярен също като “грайфер”) е създаден за осигуряване на максимално сцепление на сухо, както и на дъжд. Каналите на протектора имат грижата да отвеждат водата на платното и да осигуряват контакт между гумата и асфалта. Летните гуми не са толкова ефективни при ниски температури (под 3-4 градуса Целзий), смесите им се втвърдяват и сцеплението намалява. Летните гуми категорично не работят, когато има снежна покривка – автомобила е неуправляем и практически е изключително трудно да бъде овладян или спрян. Поради отсъствието на закон задължаващ шофьорите да използват зимни гуми в студените месеци както е в повечето Европейски страни с нашия климат, за съжаление е често срещано зимата в България да се кара с летни гуми. Не го правете! Никога не знаем кога ще се наложи да имаме на разположение по-къс спирачен път и какво ще се намира в критичните финални метри пред автомобила – изкривени ламарини и нерви са най-малкия проблем.

 

Зимни гуми

всички за зимните гуми

Това са гумите, които използваме през студените зимни месеци. Не е задължително да има сняг или лед, за да използваме зимни гуми. При трайно застудяване от под +5 градуса Целзий е препоръчително да поставим зимни гуми на нашия автомобил. Смесите, от които те са изградени са проектирани да работят при ниски температури и да запазят еластичността на тези гуми. Дори при много ниски температури, те остават меки и гъвкави, което осигурява по-добро сцепление и къс спирачен път. Протекторът им е агресивен, изграден от множество вълнообразни напречни нарези наречени ламели, които отсъстват при летните гуми. Задачата на ламелите в комбинация със структурата на протектора е да дадат по-добро сцепление в сняг и лед. Зимните гуми работят добре и в условия на дъжд и сух студен асфалт. Обратно на летните гуми, те не работят добре при топло време и висока температура на асфалта. Отново заради липсата на законодателна регулация, много шофьори в България използват целогодишно зимните гуми с цел спестяване на средства. На практика употребата на зимни гуми през топлите летни месеци гарантират ниско сцепление, сериозно удължен спирачен път и силно влошени качества през следващия зимен сезон. Не препоръчваме употребата на зимни гуми през лятото. Отново – никога не знаем кога ще се наложи да имаме на разположение по-къс спирачен път и какво ще се намира в критичните финални метри пред автомобила.

 

Всесезонни гуми 

Съвети за всесезонни гуми

Практически погледното – такива гуми не съществуват. Няма създадена гума, която да работи еднакво добре в горещите летни месеци, студените зимни, при сняг, лед и дъжд. Съществуват гуми с това наименование, но те са крайно неподходящи за нашия климат. Те са проектирани основно за държави без големи температурни амплитуди, ясно изразен зимен и летен сезон. Много компании с голям автомобилен парк прибягват до всесезонните гуми, но отново подчертаваме те не съчетават най-добрите качества на летните и зимни гуми. Структурата на протектора им взаимства част от  архитектурата на летните и зимните гуми. Смесите използвани във всесезонните гуми са отново компромис. Не препоръчваме употребата им – всесезонните гуми не работят добре нито лятото, нито зимата.